İşinizi internete taşımak, daha geniş kitlelere ulaşmak ve satışlarınızı arttırmak istiyorsanız bir e-ticaret sitenizin olması gerekiyor. Bu sayede bulunduğunuz bölgenin dışındaki kişilere, hatta yurtiçi ve yurtdışındaki alıcılarınıza ulaşabilir, ürünleriniz ve hizmetlerinizi tanıtarak satış yapabilirsiniz. Bu yazıda, işinizi geliştirebilmek için alan adı ve web hosting maliyeti dışında herhangi bir ücret ödemeden nasıl e-ticaret sitesi sahibi olabileceğinizden bahsedeceğim.

Ücretsiz e-ticaret yazılımı konusunda internette çeşitli ücretsiz alternatifler ile birlikte profesyonel destek ve hizmet veren çeşitli yerli ve yabancı şirketler mevcut. Ancak bu yatırımlar için ayırdığınız bir bütçeniz yok ise dünyanın en çok tercih edilen e-ticaret yazılımlarından birisi olan OpenCart ile alışveriş sitenizi nasıl oluşturabileceğiniz konusunda bilgi vereceğim. Öncelikle OpenCart ile neler yapabileceğinizden kısaca bahsetmek istiyorum, sonrasında kurulum ve temel ayarlamalar kısmına geçeceğiz.

OpenCart, PHP tabanlı, açık kaynak, anahtar teslim bir e-ticaret yazılımıdır. Basit birkaç adım ile kurulumu yapabilir, temanızı seçerek düzenlemelerinizi yaptıktan sonra ürünlerini ekleyerek sipariş kabul etmeye başlayabilirsiniz. Yazılımın sunduğu imkânları maddeler halinde sıralayacak olursam;

  • Sınırsız kategori, marka/üretici ve ürün ekleme seçeneği
  • Tema şablon ve seçenekleri
  • Çoklu dil, vergi ve para birimi seçenekleri
  • Ürünlere puan verme ve değerlendirme (yorum ekleme) seçeneği
  • Ürün sayfasında benzer ürünler modülü
  • Kargo ağırlık hesaplama ve otomatik fiyatlandırma
  • İndirilebilir ürünler satma
  • İndirim kuponu sistemi
  • Arama motoru optimizasyonu (SEO)
  • Satış raporları ve yazdırılabilir faturalar oluşturma
  • Modül sistemi ve sınırsız bilgi sayfaları
  • Modül yükleyerek ödeme seçenekleri ve sanal pos ekleyebilme
  • XML entegrasyonu
  • Türkiye destek site/forumları ve içerik zenginliği

connecting-dashboard

gibi maddeler halinde temel başlıkları görebiliriz ancak tabi ki bu kadarla sınırlı değil. Ben sadece öne çıkanlar ve kullanıcılarına avantaj sağlayan özellikleri sıraladım. Ayrıca OpenCart’ın çoklu mağaza desteği bulunmaktadır, bu sayede bayileriniz veya markalar kendi dükkânlarına sahip olabilirler. Her bir çoklu mağazada farklı tema seçme, belirli ürünleri gösterme, farklı dil, para birimi ve vergi oranı ayarlama, farklı fiyatlar ve müşteri grupları belirlemenize imkân sağlar.

OpenCart’ta kullanabileceğiniz 20’den fazla ödeme seçeneği bulunmaktadır. Müşterilerinize kredi kartı, PayPal, kapıda ödeme vb. birçok seçenek sunabilirsiniz. Ayrıca ürünleriniz için anahtar kelimeler belirleyerek arama motorlarında ön sıralara çıkmanıza olanak sağlar.

Yazılımın 3 farklı raporlama sistemi bulunmaktadır. Bunlar hakkında kısaca bilgi verecek olursam;

Satış Raporu: Gün, hafta, ay ve yıl seçeneklerine göre satış raporu almanıza olanak sağlar.

Ürün Görüntüleme: Ziyaretçileriniz tarafından hangi ürünlerin ilgi gördüğü ve görüntülendiğini, yüzdesel oranları ile birlikte görebilirsiniz.

Satılan Ürünler: Hangi ürünlerin kaç adet satıldığı ve bu ürünlerden ne kadar kazanç sağlandığını gösteren rapordur.

Kayıt olmadan sipariş verebilme özelliği sayesinde OpenCart, ziyaretçilerinizin kayıt olmadan sitenizden alışveriş yapabilmelerine olanak sağlar. Böylece sitenize kayıt olmak ve bilgilerini vermek istemeyen kişiler de bu seçenek ile alışveriş yaparak müşteriniz olabilirler.

B2B desteği sayesinde; farklı müşteri gruplarına özel farklı fiyatlar belirleyebilir, ürün fiyatlarını üye olmayanlara gizleyebilir ve satın alınan miktara göre değişen indirim oranları ve fiyatlar belirleyebilirsiniz.

Öne çıkan özelliklerden bahsettikten sonra temel kurulum ve ayarlamalar konusunda da size bilgi vermek istiyorum;

Alan Adı ve Web Hosting

Öncelikle e-ticaret sitenizi kuracağınız alan adı ve web hosting hizmetlerinizin mevcut olması gerekmektedir. Bu hizmetler için ihtiyacınıza uygun çözümleri bulmak için tıklayınız. Tercihinizi yaparken işletmenizin büyüklüğüne ve ürün çeşitliliğinize göre karar vermeniz mantıklı olacaktır. Bu doğrultuda e-ticaret sitenizin de daha sorunsuz ve stabil çalışabilmesi için altyapı çok önemlidir. İhtiyacınıza uygun web hosting çözümüne karar verdikten sonra satın alma aşaması öncesinde dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta da web hosting hizmetinizin Linux platformlu,  PHP ve MySQL destekli olması gerektiğidir.

Yazılımı İndirme :

OpenCart ‘ın stabil olan 1.5.6.4 sürümünü dilerseniz kendi resmi sitesinden, dilerseniz Türkçe destek sitelerinden indirebilirsiniz. Yazılımı indirdikten sonra web hosting alanınıza FTP aracılığı ile kurulum dosyalarını yükleyiniz.

opencart

OpenCart Kurulum :

  1. Dosyaların yükleme işlemi tamamlandıktan sonra kurulum işlemini gerçekleştirebilmek içinsiteadresiniz.com/install/ adresini kendi alan adınıza göre düzenleyerek tarayıcınız aracılığı ile kurulum ekranına ulaşabilirsiniz.
  2. İlgili kurulum ekranında ilk aşama olarak OpenCart kullanım sözleşmesini onaylayacağınız ekran ile karşılaşıyorsunuz.
  3. Devam Et butonuna tıkladığınızda açılacak olan ikinci ekranda OpenCart için gerekli sistem gereksinimleri, yapılandırmanız gereken klasör izinleri ve sizin bu düzenlemeleri tamamlayıp tamamlamadığınızı gösteren listeye ulaşıyorsunuz. Listede yer alan satırların karşısında bulunan durum alanında, yeşil ikon veya yazılabilir ibaresi bulunuyorsa artık konfigürasyon ekranına geçebiliriz demektir.
  4. Konfigürasyon ekranına geldiğimizde, üst kısımda yer alan bölüme OpenCart için oluşturduğumuz database bilgilerini kullanıcı adı, şifre ve veritabanı adı şeklinde giriyoruz. Alt kısımda ise, yönetici kullanıcısını oluşturmak için gerekli kullanıcı adı, şifre ve mail alanlarını doldurduktan sonra kurulumu tamamlayabiliriz. Devam Et butonuna tıkladığınızda açılacak olan ekranda sizi Yönetim Paneli ve Anasayfa’ya yönlendiren iki seçenek ile karşılaşacaksınız. Artık e-ticaret sitemiz kuruldu ve yayın hayatına başladı.

Yapılandırma & Modüller:

Kurulum işlemlerinden sonra öncelikli olarak yönetim panelinizden Sistem > Genel Ayarlar menüsünden sitenizin başlığı, açıklaması, logo, resim boyutları vb. bir çok ayarlamayı tercihlerinize göre düzenlemeniz gerekmektedir. Bu sayede Google’ın sitenizi doğru indexlemesi ve düzgün açıklamalar ile yayınlanmasını da sağlamış olursunuz.

Genel Ayarlar’ı düzenledikten sonra üst menüdeki “Eklentiler” seçeneği altında yer alan Kargo Metodları ve Ödeme Metodları ekranlarına geçiyoruz.

Kargo Metodları: Bu ekranda karşınıza oldukça fazla kargo seçeneği çıkacaktır ancak ülkemizde sadece bir kısmını kullanabileceğimiz için aslında bizi ilgilendirenler sadece 5 tanesi olacaktır. Buradan “Sabit Kargo Fiyatı, Ağırlık Orantılı Kargo, Mağazadan Teslim, Adet Bazlı Kargo ve Ücretsiz Kargo” seçeneklerinden bizim için en uygun olanını seçerek fiyatlandırmayı ve ağırlık bilgisini düzenliyoruz.

opencart-odeme-kargo-metodlari

Ödeme Metodları: Bu ekranda, satışını gerçekleştireceğimiz ürünlerin ödemesini nasıl alacağınızı belirleyen ayarlamalar yapacağız. Bu ekranda da yine birçok ödeme seçeneği bulunmakta ancak biz ülkemize uygun olan 5 tanesini kullanabileceğiz. Bunlar; Banka Havalesi, Çek, Kapıda Ödeme, PayPal ve 2Checkout şeklindedir. Tabii ki sanal pos veya farklı ödeme seçeneklerini de sonradan ekleme şansınız var ancak biz şu anda OpenCart’ın kendi içerisinde bulunan mevcut ödeme seçeneklerini inceliyoruz.

Kategori, Ürün, Üretici ve Bilgi Ekleme: Yönetim panelinizde “Katalog” menüsünden ulaşabileceğiniz seçenekler ile yeni kategori, ürün, üretici, özellik, seçenek ve bilgi sayfaları ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Eklediğiniz ürünler sistem tarafından alfabetik olarak sıralanarak gösterilecektir. Bu sebeple yüksek sayıda ürün eklemesi yaptığınız mevcut bir üründe, düzenleme ve fiyat değişikliği yapmak istediğinizde ürünler sayfasında, ekranın üst kısmında yer alan arama kutularını kullanarak değişiklik yapmak istediğiniz ürüne hızlıca ulaşabilirsiniz.

OpenCart’ın kolay kullanılabilirliği ve anlaşılır ara yüzü sayesinde kısa sürede adapte olarak, rahatça yönetebilir ve düzenlemeler yapabilirsiniz. Alışveriş sitenize farklı özellikler ve yenilikler sağlamak için de modül seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. OpenCart modüllerini incelemek ve indirmek için tıklayınız. Yapacağınız tüm düzenleme, modül ekleme ve değişiklikler öncesinde mutlaka kendi yedeğinizi alınız ve kaynağı belirsiz kod, modül ve düzenlemeleri araştırmadan sitenize eklemeyiniz.

Artık e-ticaret’e adım attınız ve ilk siparişinizi almaya hazırsınız. Sitenize eklediğiniz ürünlere doğru ve eksiksiz bilgiler girerek, anahtar kelimeler belirleyerek, görünüm ve işlevselliği doğru ayarlayarak zaman içerisinde ciddi bir ivme yakalayabilir ve işinizi büyütebilirsiniz. Şimdi asıl önemli olan ve doğru yönetilmesi gereken kısım başlıyor, hizmet ve müşteri memnuniyeti!

Hayırlı olsun.

2 Comments

  1. Reklamcı 2 Mart 2016 at 01:01

    tşk çok güzel açıklama olmuş

    Reply

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir