İnternet

İnternette İçerik Üretmenin 11 Kuralı!

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Web sitenizde yer alacak olan içeriğin hitap edeceği kitleyi belirlemeniz başlangıçta atmanız gereken önemli adımlardan birisidir. Kullanıcılar web sitenizi neden ziyaret ediyor, ne arıyor ve aradıkları içerikleri bulabiliyor mu? Doğru analizler yaparak her şeyden biraz değil de, belirli konu veya konulara ağırlık vererek içeriğinizi oluşturmanız, içerik kalitesi ve geri dönüşüm etkisi açısından faydalı olacaktır. Farklı uzmanlık alanlarına hitap edebiliyor olun, farklı seviyelerde içerikler yayınlayarak farklı kişilere ulaşabilirsiniz. Bu sayede web siteniz, ilgili alanda bilgi arayışı içerisinde olan kullanıcılar ve o alan ile ilgilenen kişilerin dikkatini çekecektir. Ayrıca bu şekilde ilerlediğinizde, kitlenizin beklentilerini daha iyi anlayacak, o doğrultuda içerik oluşturacak ve zaman içerisinde bununla orantılı olarak daha da fazla geri dönüşümler almaya başlayacaksınız.

Başlık Hazırlamak Bir Sanattır

Yayınlayacağınız yazıların başlıklarını hazırlamak da ayrı bir çalışma ve özen gerektirir. Ziyaretçileriniz yazı içeriği ile ilgili detay bilgi isterler ve sürprizlerle karşılaşmak istemezler. Ziyaretçilerinizi asla kandırmayın! Genel kapsamlı başlıklardan kaçınmalı, açıklayıcı ve içeriğinizi ayırt edici başlıklar tercih etmelisiniz. Buna bir örnek verecek olursam;

“Evinizi Baştan Yaratın!” yerine “Evinizi Baştan Yaratın: Yenilenmek İçin 10 Dekorasyon İpucu” şeklinde yayınlayacağınız başlık, hem yazı içeriğinize dair bir özet bilgi vermiş olacak, hem içeriğinizi benzerlerinden ayrıştıracak, hem de daha fazla dikkat çekerek dönüşüm oranını arttıracaktır.

Ayrıca başlıklarınızın günümüzde artık çok önemli bir mecra olan sosyal medya ortamında dikkat çekecek yapıda uyumlu olması, bu gibi çeşitli platformlardan da ekstra dönüşüm sağlamanıza olanak tanıyacaktır.

Kaliteli İçerik

Kaliteli bir içerik okuyucunun bir sorunu çözmesi veya bir konuda yararlı bilgiler edinmesini sağlar. Ziyaretçilerin sitenizi takip etmesi ve daha fazla sayfa görüntülemesi için bu dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.

Yazılarınızı hazırlarken, konuya bağlı kalın, konuyu dağıtmayın, farklı örnekler verirken ana konudan sapmayın ve anlattığınız konuyu anlaşılır açıklayarak doğru bağlayın. Konuların ve içeriklerinizin kaliteli olması ve özgün olması, arama motorlarından ciddi bir dönüşüm almanızı sağlayacak, aramalarda sizi üst sıralara taşıyacaktır.

Analiz Edin

Web sitenize gelen ziyaretçileri dikkatli ve detaylı analiz edin. Alışkanlıkları, tercihleri, neden, ne zaman, nasıl ve nereden geldikleri, size hazırlayacağınız bir sonraki içeriğinizde veya sitenizde yapmanız gereken değişiklikler konusundan ışık tutacak, bu çalışmaları en doğru şekilde ve ziyaretçilerinizin talepleri doğrultusunda yapmanıza olanak tanıyacaktır.

Kısa ve Net Olun!

Yazılarınızda doğrudan konudan bahseden, kısa ve net bir dil kullanın. Konuyu fazla dolandırmayın, gereksiz detaylar ile doldurmayın ve fazla uzatmayın! Okuyucunun dikkatinin ve ilgisinin dağılmasına sebep olabilirsiniz.

Yazılarınızda yer alan her paragraf bir konu / kavram içermeli, sadece ondan bahsetmeli ve açıklayıcı olmalıdır. Ayrıca yazının özet ve bitiş kısımlarını da unutmamalı, açıklayıcı ve tamamlayıcı yapıda olmasına özen göstermelisiniz.

Sadık Kitlenizi Oluşturun

Okuyucularınıza sorular sorarak onlardan geri dönüşler alın, onları motive edin. Karşılıklı etkileşim sağlayarak onları kazanabilirsiniz. İçeriklerinizde yazım denetimine önem verin ve dil bilgisi kurallarına özen gösterin. Kullandığınız dile dikkat edin ve anlaşılır bir tarzda yazın.

Sürekli ve düzenli bir içerik akışı oluşturun, böylece okuyucuların geri gelmesini sağlar, sadık bir okuyucu kitlesine sahip olabilirsiniz.

İletişim sayfası oluşturun ve okuyucularınızın size ulaşabileceği bir mail adresi ve iletişim formu ekleyin. Her türlü eleştiri, görüş ve önerilerini size iletebileceklerini bilmeleri, herhangi bir içeriğiniz hakkında soru sormak istediklerinde size ulaşabileceklerini bilmeleri kitlenize güven vermenizi sağlar.

Kontrolsüz Yazın, Özenle Düzenleyin!

Herhangi bir konuda yazı yazarken öncelikle aklınızdan geçenleri özgürce aktarabilmeniz için alttaki iki aşamaya dikkat edebilirsiniz. Dilbilgisi kuralları, içerik, anlatım tarzı vb. konulara takılarak hazırlayacağınız bir yazı kısıtlı ve sınırlandırılmış bir içeriğe sahip olacaktır. Bu sebeple konuyu öncelikle özgürce ve anlatmak istediğimiz gibi yazıya dökmeniz gerekmektedir. Bu konuda aşağıdaki 2 adımı izleyebilirsiniz;

1.Adım : İçerik, stil, anahtar kelimeler ve dil bilgisi kurallarına dikkat etmeden sadece aklınızdakileri yazıya dökün

2.Adım : Yazmış olduğunuz içeriği özenli bir şekilde okuyup inceleyerek, dil bilgisi kuralları, anlatım tarzı, yazı stili ve gerekli, anahtar kelimeleri dahil ederek baştan sona elden geçirin. Bunu özellikle günlük tarzı içeriğe sahip blog sitelerinde uygulamalısınız ki içinizden geçenleri en doğal haliyle yazıya aktarabilesiniz.

Alışveriş Deneyimlerinizi Yazın

Günümüzde oldukça ciddi bir kesim bir ürün satın alacakları zaman öncelikle internette araştırma yapmayı tercih ediyor. Yaptığınız alışverişler, deneyimleriniz, alışveriş yaptığınız yer, mağaza, çarşı veya web sitesi hakkında görüşleriniz, alışveriş süreci, aldığınız ürünün özellikleri, ürün ile ilgili deneyim ve görüşleriniz, değerlendirmeleriniz gibi bir çok konuda yazacağınız yazılar, kısa sürede ilgi çekmeye başlayacaktır. İlgili ürünleri araştıran kullanıcılar arama motorları ve çeşitli kaynaklar tarafından sitenize yönlendirilecek ve kitlenizin artışına ciddi bir katkı sağlayacaktır.

Özelliklere Vurgu Yapmanın Etkileri

Yazının başında başlık ile ilgili belirttiğim şeylere benzer bir aşama da bu noktada öne çıkıyor. Yazılarınızda kullandığınız kelimeler ve anlatım tarzları, tepkileri çok ciddi bir şekilde değiştirebilir. Hatta yazdığınız bir alışveriş yazısı ise, okuyucuların da satın almaya yönelmesine ciddi bir etki yaratabilir. Farklılaştıran detaylar, her zaman dikkat çeker! Buna bir örnek verecek olursam;

“Bu mont beni bütün kış sıcak tutacak!” yerine “Bu montta yüksek teknoloji yalıtım ve ısı tutma özelliği var!” Şeklinde konu, yer, kişi veya ürünün özelliğine vurgu yaparsanız, dikkat çekmesini sağlarsınız.

Anahtar Kelime Kullanımındaki Önemli Detay

Yazılarda daha fazla anahtar kelime kullanmak fayda ve olumlu dönüş sağlar mı? HAYIR! Hiçbir okuyucu anahtar kelimeler ile dolu bir yazıya ilgi duymaz, gerçekçi de bulmaz zaten. Tamamen ticari bir ürün satma kaygısıyla hazırlanmış içerik gibi, tabiri caizse 20-30 tane anahtar kelime doldurulmuş reklam kokan bir yazıyı kim okumak ister?! Yazılarınızda kullanacağınız anahtar kelimeleri özenle seçin. Az ama etkili olacak, alakalı anahtar kelimeleri belirleyin. Örneğin; “Siyah Mont Aldım” başlıklı bir yazı için;

“Siyah Mont Kampanya, Siyah mont satış, mont kampanyaları, mont indirimleri, mont alışverişi, mont giy üşüme, mont giydim ısındım…” gibi birçok gereksiz anahtar kelime kullanmak yerine,

“Siyah Mont, Mont, Kışlık Mont, Kaban…” gibi kısa, öz ve alakalı anahtar kelimeler girin ve tabii ki sayısını abartmamaya da dikkat edin.

Sosyal Medya Paylaşımları

Sosyal medya günümüzde ciddi ve çok aktif bir mecra. Sosyal Medya’da aktif olun! Takipçileriniz ile sürekli iletişim ve etkileşim kurun. Onlarla, yayınladığınız içerikler hakkında paylaşımlarda bulunarak, sorular sorun. Sosyal Medya içeriğini akılda kalıcı ve kaliteli tutun. Sadece reklam ve promosyon yapan, yararsız içerik paylaşan bir tarz kesinlikle kullanmayın, içi boş bir sosyal medya hesabı oluşturmamak için buna çok dikkat edin. Aksi takdirde kaybettiğiniz kitleyi geri almak çok daha zorlu bir süreç olarak karşınıza çıkacaktır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Clouds Web yeni lisans paketlerini duyurdu
Başarılı bir webinar planlama kılavuzu

Bu Konuda Yorum Yapabilirsiniz

Yorumunuz*

Adınız*
Web Siteniz