Uptime Garantisi ülkemizde ve dünyada web hosting hizmeti satan şirketler tarafından pazarlama noktasında en çok kullanılan maddelerden birisidir. Öyle ki bazı hosting şirketleri %99,99 hatta %100 Uptime Garantisi sunabilmekteler.
Peki vadedilen bu garantilerin kapsamının ve bu sürelere karşılık gelen maksimum kesinti sürelerinin ne olduğunu biliyor musunuz? Gerçekleşen kesintilerin hangilerinin bu garanti kapsamına girdiğini yada girmediği bilgisini de dahil ettiğim bu makalede sizlere bu konuda rehber olacak.
Uptime Nedir?
Bu garanti, bir web sunucusunun kullanıcılarına aktif olarak hizmet verdiği ve yayında olduğu minimum süre bilgisini içermektedir. Bu süreler genellikle (%) birimi olarak verilir ve bu birim ne kadar yüksek ise sunucuların da o kadar süre aktif olduğu ve minimum kesinti yaşandığını ifade eder.
Sunulan Uptime Garanti Oranları Nedir?
Hosting şirketlerinin neredeyse tamamına yakını %99,9 yada %99,99 uptime garantisi verdiklerini belirtmekteler. Hatta bu oran bazılarında %100 olarak görülmekte. Ancak uptime garantilerinin ne kadarlık kesinti sürelerine karşılık geldiği konusu kullanıcılar tarafından pek bilinen bir veri değil. Bu durumda %99,99 olarak sunulan bir uptime garantisinde maksimum ne kadar süreli kesinti olabileceği de kişiler tarafından bilinmediği için, fazla önemsenmeyen yada ne kadar doğru olduğu bilinmeden okunan herhangi bir bilgiden öteye geçemiyor.
Uptime Kesinti Süreleri Nedir?
Sunulan uptime garantilerine karşılık gelen günlük, haftalık, aylık ve yıllık maksimum kesinti sürelerini alttaki tabloda inceleyelim;
Üstteki tabloda gördüğünüz kesinti sürelerinin neleri kapsadığından bahsetmek gerekirse;
- Kesinti süreleri, gün, hafta, ay ve yıl olarak dağıtılmış olsa da, ilgili uptime garanti kapsamının içerdiği yıllık maksimum kesinti süresi bir kerede (gün) de uygulanabilir.
- Bu kesintilere planlı bakım ve kesinti süreleri dahil değildir.
- Sunucu yada sunucuyu yöneten kişi kaynaklı kesintiler bu kapsama dahil değildir.
- Bahsi geçen kesinti süreleri, yalnızca genel network kaynaklı (down) ve plansız kesintileri kapsamaktadır.
Web Site Uptime Süresi Nasıl Takip Edilebilir?
Bu konuda çeşitli servisler bulunmakta ve çoğunluğu da ücretsiz olarak kullanılabilmekte. Bu servisler genellikle http uptime durumunu izleyerek, herhangi bir kesinti olması durumunda size bildirim gönderebilmektedir. Web sitenizin uptime durumunu takip edebilmeniz için sizlere www.uptimerobot.com ve www.pingdom.com‘u tavsiye edebilirim.
Kabul Edilebilir Kesinti Süresi Nedir?
Bu aslında çok değişken ve yoruma açık bir başlık. Eğer web sitenizden ticari bir gelir elde ediyorsanız ve hatta web siteniz sizin ana işiniz ise, tabii ki hiç bir kesinti kabul edilemez. Ancak gerçekçi olmak gerekli ve web sitelerinin barındırıldığı sunucuların da herhangi bir network problemi olmasa dahi zaman zaman planlı bakım yada upgrade gibi nedenlerle çok kısa süreli de olsa kesintiler oluşabilir. Bu kesintilerin oranına, barındırma hizmeti aldığınız servis de en büyük etkenlerden birisidir.
Bu noktada aylık ortalama 45 dakika ve yıllık toplam 9 saatten fazla plansız kesinti süresi bence kabul edilebilir değildir. Bu da %99,9 uptime süresinin altına düşmek anlamına gelmektedir.
Sonuç olarak siz yıllık 5$ bedel karşılığı aldığınız bir hosting hizmetinden %100 yada %99,99 oranında bir uptime süresi beklememelisiniz. Projenize, web sitenize ve uptime sürelerine önem veriyorsanız, bu konuda bütçenizi biraz daha esnetmeli ve beklediğiniz kaliteyi ve uptime oranını sunan bir hizmeti satın almalısınız.
Sonuç
Uptime süreleri hosting servis sağlayıcılarının web sitelerinde veya paket özelliklerinde öne çıkardıkları bir oran olsa da aslında temelde değersizdir. Çünkü neredeyse kimse yaşanan kesintileri izleyip, kesinti sürelerini hesaplayarak bunun karşılık geldiği uptime oranını hesaplamaz. Bu durumda servis sağlayıcının belirttiği uptime oranlarını ne düzeyde karşıladığı bilgisine de sahip olamaz.
Kesintilerden kaçınmanın en akıllıca yolu ise servis sağlayıcınızı dikkatli seçmektir. Kesintiler her zaman olabilir ancak güvenilir altyapısı olan bir hosting şirketinden hizmet almanız halinde bu gibi durumları minimum düzeyde yaşarsınız. Bu da, işinize ve projenize daha fazla odaklanmanızı, zaman ve gelir kaybı yaşamanızı önler.
Bu konuda ben kişisel olarak, önceki yazılarımda da görebileceğiniz üzere son dönemde web sitelerimi taşıdığım ve performans testi sonuçlarını sizlerle de paylaştığım Natro Hosting‘i tavsiye ederim. Uptime skoru olarak %99,9 ila %100 arası performans aldığım Natro’nun veri merkezi de yine kendi bünyesinde ve İstanbul – Şişli’de bulunuyor.