WordPress özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerinin web sitelerini oluşturmak ve kişisel blog oluşturma aşamasında mükemmel bir platform olarak öne çıkıyor. Dünyanın her yerinden milyonlarca kişi ve işletme WordPress içerik yönetim sistemini kullanmakta. Buna bir örnek verecek olursak ABD’de 100 milyondan fazla web sitesi ve toplamda dünya çapında 400 milyondan fazla web sitesi wordpress altyapısını kullanıyor. Dünya genelindeki wordpress sitelerde her 17 saniyede bir mesaj yayınlanıyor.

WordPress’in sade yapısı, sosyal medya entegrasyonu, çok sayıda tema ve eklenti seçeneği tercih edilmesindeki en önemli etkenlerin başında geliyor. Bu aşamada WordPress sitenizin optimizasyonu konusunda gerçekleştirmeniz gereken çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.

1.Tema seçimi

Binlerce ücretli ve ücretsiz tema seçeneği bulunan WordPress, web sitenizin içeriğine göre tercih edebileceğiniz çok zengin bir çeşitlilik sunmaktadır. Bu aşamada yapacağınız tema seçiminde dikkatli olmak gerekli. Çünkü seçtiğiniz temanın esnek olması, esnek düzenleme ve değişiklik yapma seçenekleri sunması kolay kullanım ve geliştirme için önemli avantajlar sağlamaktadır.

Günümüzde WordPress temalarında öne çıkan bir nokta da, responsive (duyarlı) tasarım özelliğidir. Artan mobil internet kullanımı ile birlikte tablet ve akıllı telefon kullanıcıları gün içerisinde internette daha fazla zaman geçiriyorlar. Sosyal medyanın yanısıra web sitelerini de ziyaret etme oranlarının giderek artması, site tasarımlarının da buna göre geliştirilmesini gerektirdi.

Responsive (duyarlı) yapıya sahip, ziyaretçilerinizin sitenizi ziyaret ettiği platformlara göre otomatik olarak uyum sağlayan ve en iyi görüntüleme seçeneğini sunan tema ile sitenizin her platformdan daha fazla ziyaret almasını sağlayabilirsiniz. Responsive olan bir tema, tablet ve mobil platformlarına uyumlu olduğu için daha hızlı yüklenecek, içerikler cihaz ekranına göre boyutlanıp sıralacaktır.

2.Hosting hizmeti

Bir web sitesi oluşturmak için en önemli faktör hosting hizmetidir. Hosting hizmetinin WordPress barınıdrma için uygun olması, web sitenizin ulaşılabilir olması ve sağlıklı çalışması için önemli bir faktördür.

Hosting hizmetini seçerken, WordPress sitenizin aldığı trafik, içerisinde barındırdığı yazı ve görsel oranı gibi bir çok etkeni göz önünde bulundurmalısınız. Bu bilgiler doğrultusunda sitenizin sağlıklı çalışması ve erişilebilir olması için gerekli olan alt yapı tercihini yapabilirsiniz. Bunlar;

  • Web Hosting
  • Sanal Sunucu
  • Dedicated Sunucu

şeklinde olabilir. Henüz yeni oluşturduğunuz ve yüksek trafik almayan bir wordpres siteniz varsa başlangıçta web hosting hizmeti sizin için uygun olacaktır. Bir süredir yayında olan, orta ölçekli ve trafik alan bir wordpress siteniz mevcut ise Sanal Sunucu, uzun süredir yayında olan ve yüksek ziyaretçi trafiği bulunan bir web siteniz mevcut ise bu durumda dedicated sunucu sizin için en iyi ve sağlıklı çözüm olacaktır. Hosting çözümleri hakkında bilgi almak ve seçenekleri incelemek için tıklayınız.

3.Eklentiler

WordPress sitenizde kullanacağınız eklentiler sitenizin performansını etkiler. Bu nedenle kullanacağınız eklentileri iyi seçmeniz, sadece aktif olarak kullandığınız eklentileri aktif olarak tutmanız, geri kalanları ise kaldırmanız performans açısından faydalı olacaktır.

Yüklediğiniz ve yükleyeceğiniz klentilerin güncel olması, güvenlik açığı oluşturmaması açısından oldukça önemlidir. Birkaç yıldır güncellenmemiş bir eklenti, güncel wordpress sürümünüz ile uyumsuz olabilir, sitenizde çeşitli hatalar almanıza veya diğer bileşenlerle uyumsuzluk sorunları oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca wordpress tabanlı sitelere yapılan saldırıların büyük çoğunluğu da eski ve güncel olmayan eklentilerin yarattığı açıklar sebebiyle gerçekleştirilmektedir.

Bununla birlikte, web sitenizde gereğinden fazla eklenti kullanmanız, yavaş yüklenmesine ve daha fazla veritabanı sorgusu yapılmasına sebebiyet verecektir. Bu da sitenizin kullandığı işlemci miktarını ciddi oranda arttıracağı için mevcut hosting paketinizdeki limitlerin yetersiz kalmasına ve erişim sorunları yaşamanıza sebebiyet verebilir. Bu durumda çok fazla trafik alan bir site olmadığı halde fazla cpu (işlemci) kullandığı için hosting şirketiniz tarafından sitenizi optimize etmeniz veya farklı barındırma çözümlerini tercih etmeniz gerektiği konusunda geri dönüş alabilirsiniz.

4.Yapılandırma

WordPress sitenizin kurulumu sırasında gerçekleştirmeniz gereken çeşitli yapılandırma ayarları bulunmaktadır. Kurulum sonrası ilk yapmanız gereken yapılandırmalardan biri Kalıcı Bağlantılar’dır. WordPress sitenizin link yapısını etkileyen bu seçim ile arama motorlarında linklerinizin ne şekilde listeleneceği de bir anlamda belirlenmiş olmaktadır.

Buna bir örnek vermek gerekirse, ilk kurulumda link yapısı standart olarak şu şekildedir;

www.websitem.com/?p=123

Ancak yapacağınız kalıcı bağlantılar ayarı sonrası bu şekilde olabilir;

www.websitem.com/hakkımızda

WordPress okuma ayarlarından, web sitenizin anasayfasında kaç adet yazı yayınlanacağını belirleyebilirsiniz. Ayrıca farklı bir sayfayı anasayfa olarak belirlemek isterseniz yine bu ekrandan seçim yapabilirsiniz.

5.Mobil Arayüz

Ziyaretçilerinizin web sitenize mobil cihazları aracılığı ile erişebiliyor olması, iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacaktır. Sitenizin mobil uyumlu olması, arama sonuçlarında daha iyi sonuçlar almanıza da etki edecektir. WordPress sitenizi mobil uyumlu hale getirmek için Wptouch eklentisini önerebilirim. Ücretsiz ve kaliteli temaları, zengin ayar seçenekleri ile mobil arayüz çözümü sunuyor. Renk ve görünüm seçeneklerinde tercihlerinize göre değişiklikler yapabileceğiniz eklentinin ücretli versiyonu da mevcut.

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir