Türkiye’nin öncü bulut hizmeti sağlayıcısı Cloudturk, Türkiye’nin ve dünyanın bulut bilişim verilerini tek bir infografik çalışmasında topladı.
Bulut bilişim teknolojisinin bugününü ve yarınını ortaya koyan çalışma, pazar hacminden sektördeki istihdam haritasına kadar birçok öngörüyü de içinde barındıran rakamlarla bulut hakkındaki soru işaretlerini gideriyor.
Türkiye’nin gerçek bulut bilişim hizmeti sağlayıcısı olarak kurulan Cloudturk, kendi müşterilerinin kullanım tercihlerinin yanı sıra IDC, Gartner gibi dünyanın saygın araştırma kuruluşlarının araştırma verileri doğrultusunda, dünyada ve Türkiye’de bulut bilişim teknolojilerinin geldiği noktayı ortaya koyan bir infografik ile sektörün resmini çizdi.
“Bulut Bilişim: Gelecek Gökyüzünde” başlığıyla sunulan infografikte, geçtiğimiz yıl dünya çapında yüzde 7’lik kullanım alanına sahip olan, 2016’da ise yüzde 36’lık bir orana erişeceği düşünülen bulut teknolojilerinin, 2020 yılında 241 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşacağı öngörülüyor.
Bulut’u tanımıyoruz: Bulut fırtınadan etkilenir mi?
İnfografik, bulut teknolojisinin geleceğin teknolojisi olduğuna dair veriler sunarken, hepsinden önce bulut hakkındaki önyargılarımızı ve bilgi hatalarımızı gidermekle başlıyor. Karanlıkta kalan bu bölümdeki veriler, çoğumuzun bulut teknolojisini pek tanımadığını gösteriyor çünkü bulut kullanan ama bulutun ne olduğunu bilmeyenlerin oranı yüzde 47 iken, hiç bulut kullanmadığını iddia edenler de yüzde 25 olarak kayıtlara geçiyor. Fırtınalı ve kötü havalarda bulutun olumsuz etkileneceğini düşünenlerin oranı ise hiç de az değil: Yüzde 23. Bulut teknolojilerinin gerçek işlevini ve kullanım alanlarını bilenler ise yalnızca yüzde 7 ile sınırlı.
Yeni depomuz internet bulutunda!
Oysa aynı bölümde her gün bulut sistemlerini kullandığımız ortaya çıkıyor: Gmail, Hotmail, Yahoo gibi web tabanlı bulut hizmeti alan kişilerin oranı yüzde 41, fotoğraflarını internette depolayanların yüzde 26, videolarını internette depolayanların yüzde 5 ve online programlar kullanarak çalışanların oranı ise yüzde 22. Sabit diskinin kopyasını bir internet sitesinde depolayan ve bunun için para ödeyenlerin oranı ise aynı: Yüzde 3.
KOBİ’ler için büyük, sektörler için etkili çözüm
İlk yatırım maliyetlerini en aza indirgeyerek küçük işletmelerin büyük şirketler için geliştirilmiş teknolojileri kullanmasını sağlayan bulut sistemleri, KOBİ’ler için büyük avantajlar barındırıyor.
Araştırmalara göre; bulut teknolojilerini kullanan KOBİ’lerde BT yönetim süreçlerinin kolaylaştığını, son kullanıcı deneyiminin iyileştiğini, BT performansındaki sorunların azaldığını ve altyapı masraflarının düştüğünü düşünen KOBİ’ler genellikle bulutun avantajlarına en az yüzde 63 oranında katılırken, bu avantajlara katılmayanların oranı en fazla yüzde 17 ile sınırlı kalıyor.
Bulut bilişim teknolojilerinin dünya çapında en yaygın şekilde kullanıldığı sektörler ise sigortacılık, profesyonel hizmetler ve ulaşım olarak sıralanıyor. İnfografiğe göre, yüzde 52’lik bir oranla en çok iş uygulamalarında kullanılan bulut, geçtiğimiz yıl da en çok online bankacılık, online alışveriş, sosyal medya ve online oyun işlemlerinde kullanılmış.
Bulut istihdam haritasını renklendiriyor
İnfografikte “Bulutlu Meslekler” başlığı altında Yenibiris.com ilanlarından alınan veriler değerlendiriliyor. Buna göre, son yıllarda bulutun hayatımıza girmesiyle birlikte bulut teknolojilerinin Türkiye’de 4 bin 250 kişiye istihdam yaratacağı öngörülüyor.
Bu süreçte ön plana çıkan meslekler arasında ise, Sistem Analistleri, Uygulama Yazılım Geliştiricileri, Ağ ve Veri İletişimi Analistleri, Web Geliştiricileri, Bilişim Sistemleri Güvenlik Uzmanları gibi özel uzmanlık gerektiren kalifiye meslekler yer alıyor.
Türkiye 24. ülke arasında 17. sırada
Ülke sıralamasında Business Software Alliance’ın 2012 araştırmasını temel alan Cloudturk, Türkiye’nin 24 ülke arasında 17. sırada olduğunu belirtiyor. 2011-2012 yılları arasında en iyi bulut mevzuatına sahip olan ülkeler ise, ABD, İngiltere, Almanya, Japonya ve Avustralya olarak listeleniyor.