Web siteniz, grafik çalışmalarınız ve hazırladığınız içerikler için internette fotoğraf aramak için ciddi zaman harcıyorsunuz ve çoğu zaman da güzel ve kaliteli bir görsel bulamıyorsunuz değil mi? Ücretli stok fotoğraf servislerinden satın almak isteseniz, ciddi meblağlar ödemeniz gerekeceği için, düşük çözünürlüklü ve iyi kalitede olmayan görseller kullanmak zorunda kalabilirsiniz.
Ama sizin için hazırladığımız bu kaynakta tam 14 farklı ücretsiz stok fotoğraf servisini tanıtacağız. Bu sayede yüksek kaliteli görsellere, herhangi bir ücret ödemeden kolayca sahip olabilirsiniz…
1.Unsplash
Unsplash, her 10 günde bir 10 adet ücretsiz fotoğraf eklenen bir kaynaktır ve neredeyse tüm fotoğraflarda nefes kesici, enfes manzaralar bulunmaktadır. Yüksek çözünürlüklü nehirler, dağlar, kayalıklar ve benzeri fotoğraflara ihtiyacınız varsa bu siteyi ziyaret etmenizde fayda var.
2.Çalışmalarınızın kalitesini arttırmak için yüksek çözünürlükteki görselleri uygun fiyatla almak ister misiniz?
http://www.sadeceon.com/Tags/shutterstock-gorsel-indirme sayfasına girdiğinizde farklı fiyat seçenekleriyle kaliteli stok görsel ve vektörleri satın alabilirsiniz. İhtiyacınız olan görsellerin ücretli sitedeki kodunu hizmet verene iletmeniz halinde, kolay bir şekilde istediğiniz görselleri elde edebilirsiniz. 10 Liradan başlayan fiyatlarla size sunulan stok görsel hizmetlerini kaçırmayın!
3.Superfamous
Bu sitede Hollandalı sanatçı Folkert Gorter ‘ın çektiği fotoğraflar ve grafik çalışmalarını bulabilirsiniz. Web sitesi tasarımlarınızda, masaüstü arka plan arayışlarınız için yüksek çözünürlüklü, harika görüntüler için ziyaret etmenizde yarar var.
4.Picjumbo
Kolay gezinme menüleri ve seçenekleri sunan bu servis, son derece kaliteli ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar sunuyor. Ayrıca Picjumbo çok büyük bir gıda ve spor temalı fotoğraf arşivi barındırmaktadır. Özellikle bu temalarda çalışmalar yapıyorsanız, mutlaka göz atmalısınız.
5.Pixabay
Bu servis, Türkçe dil seçeneği de bulunan, ana sayfada bulunan arama motoruyla kolayca resim araması yaparak, içeriklere ulaşabileceğiniz bir yapı sunuyor. Kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görseller sunan Pixabay’a denemenizi tavsiye ederiz.
6.MorgueFile
Aerodinamik fotoğrafların yoğunlukta olduğu servis, çok geniş bir arşive sahip olmasa da, oldukça geniş bir yelpazede içerik sunuyor.
7.FreeImages
Açık kaynaklı stok fotoğraf servislerinin en kapsamlılarından biri olan FreeImages, çeşitli kategorilerde binlerce fotoğraf barındırıyor. Arama yapmaya izin veren yapısı sayesinde, aradığınız tema ile ilgili görsellere kolayca ulaşmanıza olanak tanıyor.
8.Little Visuals
Bu servise e-posta adresiniz ile üye olduğunuzda her hafta .zip şeklinde bir arşiv içerisinde size yüksek çözünürlüklü resimler gönderiyor.
9.New Old Stock
Bu yeni stok fotoğraf sitesi, antik fotoğraflar ve eski zamanlara ait kareler ile oldukça güzel ve başarılı bir koleksiyon sunuyor. Saatlerce sıkılmadan dolaşabileceğiniz sitede, ihtiyaçlarınıza yönelik fotoğraflar da bulabilirsiniz.
10.Getrefe
Çalışmalarınızda mimari görseller, bina ve seyahat fotoğrafları kullanmanız gerekiyorsa Getrefe ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Avrupa’da seyahat eden fotoğrafçıların fotoğraflarının yer aldığı bir kategorisi de bulunan sitede dikkat çekici görseller bulabilirsiniz.
11.Jay Mantri
Güney Kalifornia’nın en iyi tasarımcılarından biri olan Jay Mantri ‘ye ait olan site, her Perşembe güncellenir ve ücretsiz, ilham verici, kaliteli yeni fotoğraflar eklenir. Göz atmanızda fayda var.
12.Public Domain Archive
Çarpıcı renkler, ışık, gökyüzü, serbest fotoğraflar gibi çok çeşitli içeriklere yer veren stok fotoğraf servisi Public Domain Archive’yi mutlaka ziyaret ederek incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Fotoğraf kullanırken dikkat etmeniz gerekenler!
Google Görseller servisinde bir arama yaparak çıkan sonuçlar arasında beğendiğiniz fotoğrafları dilediğiniz gibi kullanmak konusunda özgür değilsiniz. Çoğu durumda, fotoğrafçıların veya grafikerlerin telif hakları söz konusudur. Fotoğraf kullanımı konusunda kendinizi telif hakları ile ilgili meydana gelebilecek sorunlardan korumak için ücretsiz hizmet veren ve üstte örnek olarak tanıttığımız gibi ücretsiz stok fotoğraf sitelerini kullanmanız gerekmektedir.
Merhabalar,
Yukarıdaki kaynaklar kişisel blog sayfalarında rahatça kullanılabilecek fotoğrafları içeriyor. birazdan bahsedeceğim tehlike – risk kişisel blog siteleri için de var ama çok düşük ihtimal. Ciddi firmalara ciddi iş yapan tasarım ajansları kesinlikle yukarıdaki kaynakları kullanmazlar. Risk büyük firmalar için büyüktür alınacak bir risk değildir, Büyük ajansların bu kaynakları tercih etmemelerinin nedeni sadece bedava olan kaynakların nispeten kalitesiz fotoğraflar içerdiğinden dolayı değildir. Mesele yalnızca fotoğraf değil çünkü. Bir de model izni var. Bu sitelere bedavaya katılım sağlayan fotoğrafçıların model izinlerini de sağladıklarının garantisi yok. Fotoğrafçı ile telif hakkında problem yaşanmasa dahi model ile telif hakkı problemi yaşanabiliyor. Benim yüzümün göründüğü bir fotoğrafı ticari amaçla kullandınız ve benim üzerimden para kazandınız diyerek dava açabiliyorlar. Hatırladığım kadarıyla Türk Hava Yolları’nın başına gelmişti bu durum. Mesela fotolia modelli fotoğraflarının yanında mutlaka “Signed model release held by Fotolia” notunu ekler. Ayrıca fotoğrafçı haklarının Türkiye’de, Amerika’da ve Avrupa’da olduğu gibi korunduğunu düşünmeyin. Türkiyede hukuksal sistem tam olarak bu konuda oturmamış durumda. Mahkemenin çıkardığı sonuç şöyle birşey oluyor: “Resim elle çizilmesi nedeniyle tamamen bir insan ürünüdür, ve sanatsal değeri olabilir, fakat burada söz konusu olan resim değil fotoğraftır. Fotoğraflar cismi tamamen olduğu gibi gösterirler, insan faktörü olmadığı için ticari telif hakkı söz konusu olmadığına”
İşte böyle bitmemiş bir cümle ile mesele kapanır gider. Resmin tanımı yanlış. Fotoğrafın tanımı yanlış her şey baştan aşağı yanlış… 500px’den sağ tıkla fotoğraf kaydedilemiyor. Adam ne yapıyor print screen yapıyor. Hatta Chromun 500px’den fotoğraf kaydedebilmek için bir eklentisi bile var. Fotoğraf çalınıyor kullanılıyor. 500px’e yüklediğim fotoğrafları google görselden, görsel yükleyerek arattım. Kadının biri almış benim fotoğrafı koymuş sitesine bi de altına gamlı bir şiir yazmış, artık ne kadar etkilendiyse… 500px’e mail atmalar, whois’den mail adresini bulup kaldır fotoğrafımı demeler… Rusya’daki kadına dava mı açayım şimdi… ne oldu hiç bişey. Kişisel sayfanız / bloğunuz için fotoğraf mı lazım. Hukuksal bir problem olma ihtimali çok çok çok düşük. Sizi sınırlayan sadece kendi ahlaki değerleriniz olur.