Sabahın erken saatlerinde hızlı ve emin adımlarla ofislerine yürüyen çalışan kesimin heybeti, göreni kurumsal hayata imrendirir derecesinde… Deyim yerindeyse takım elbiselerinin içinde jilet gibi görünen erkekler, kalem etekleri ve şifon bluzleri ile göz kamaştıran kadınlar; büyük ofislerin azimli ve başarılı çalışanları… Kurumsal hayat, başka bir deyişle profesyonellik, iş yaşamına adım atan herkesin cazibe merkezi adeta. Örneğin işe başlayan yeni çalışanın hedefi, marka olmuş bir şirkette iş hayatı boyunca mevcut ya da benzer şirketlerde büyük bir sistemin parçası olarak güç ve mali getirisi yüksek koltuklara doğru ilerlemek olacaktır. Ama yavaş ama hızlı…
Kendinizi tanıyın
Bir bireyin çalıştığı kurumda görünür olmasında ‘başarı’ önemli bir faktördür. Kurumsal hayatta başarı ise ‘kendimiz’ ile ilgilidir. Bunun için bireyin önce kendini tanıması, bilmesi gerekir. Neyi, nasıl yapıp yapamayacağını bilmesi iş yaşamında kendini daha net ifade etmesine yardımcı olur. Öte yandan bireyler, kendine uygun hedefler belirlemeli ve bu hedefler için uygun planlar çizmeli. Bireylerin, bu planları hayata geçirebilmesi için disiplinli ve çok çalışması şarttır. Çalışmanın ödülü ise kurumun bir parçası olmak ve kendini iyi hissetmektir.
Egonuzu yönetin
Başarılı ve görünür olmanın bir diğer faktörü ise motivasyondur. Yerinde ve yeterli motivasyon bireyi başarılı işlere imza atmasına, yaptığı işe yüksek katkı sağlamasına yardımcı olur. Ayrıca, ego yönetimini unutmamak gerekir.
Buraya ‘Her şeyin fazlası ve azı zarardır’ deyimi çok şık oturuyor. Çünkü, kurumsal hayatta sahip olunan koltuklar ve rütbeler nedeniyle egonun gereğinden fazla şişme riski veya gereğinden fazla şişmiş egolar ile uğraşma olasılığı söz konusudur. Öte yandan da hiç ego sahibi olmamak da başarısızlığı getirir. Eğer ego kontrol edilebilirse başarı şansı yükselir.
Kurumsal hayatta bir toplulukta yaşanacak sosyal konular ile ilgilenmek görünürlülüğü artırır. Sosyal ve atak olan bir birey, iş yaşamında ‘güveni tam’ bir profil çizecektir. Çalışma arkadaşlarını tanımak, yöneticilerini iyi anlamak, ne düşündüklerini ve düşüneceklerini tahmin etmek ve her zaman ona göre hazırlıklı olmak da önemlidir. Kendine özgü olmak, üretken ve stresi iyi yönetebilmek de etken faktörler arasında yer alır.