İş amaçlı veya kişisel bir blog tutuyorsunuz ancak arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için blogunuzun ve yazıların doğru optimize edilmesi gerekmektedir. SEO, temelde son birkaç yıldır büyük değişikliklere uğramamasına rağmen daha etkili olduğu bazı stratejiler vardır.
Bu stratejilere odaklanarak ürettiğiniz içeriklerde hayal kırıklığına uğramamak için çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.
Bu makalede, 2016 yılında SEO ve blog hakkında bilmeniz gereken ve uygulamanız sonucu pozitif etkiler alabileceğiniz stratejilerden bahsedeceğim.
- Neden blog optimizasyonu önemlidir?
- Blog sitenizi nasıl optimize edebilirsiniz?
- Bireysel blog yazılarınızı nasıl optimize edebilirsiniz?
- Arama motorları sıralamanızı nasıl arttırabilirsiniz?
Üstte sıraladığım konulardan başka başlıklar mevcut ancak az zamanda en etkili stratejilere odaklanarak blog sitenize daha fazla trafik alabileceğiniz konuları ele alacağız.
Neden blogunuzu optimize etmelisiniz?
Blogunuzu optimize etmeniz, arama motorlarında yer almanıza ve üst sıralara yükselmenize etki eder. Arama motorlarında anahtar kelimeler ile yapılan aramalarda sitenizin ilk sayfada çıkması en önemli hedeftir. Bu noktada yayınladığınız içeriklerde yer alan anahtar kelimeler de önem teşkil etmektedir. Altta sıralayacağım etkenler, arama sonuçlarında ilk sayfada yer almanız için yol gösterici olacaktır.
Arama motoru sıralaması için blogunuzu nasıl optimize edebilirsiniz?
İçeriklerinizi oluşturmaya başlamadan önce blogunuzun arama motoru dostu bir yapıya sahip olduğunda emin olmak oldukça önemlidir. Bu bölümde iyi optimize edilmiş bir bloğa sahip olmanın unsurlarını inceleyeceğiz.
1.Blog sayfanızı ilgili domain üzerinde barındırın
İşinizin ve pazarlama stratejinizin bir parçası olarak blog yazıyorsanız, blog sayfanızın şirket web sitenizin alan adı altında yayın yapıyor olması gereklidir. Örneğin; Web siteniz www.emindogu.com alan adı üzerinde yayın yapıyorsa, blog sayfanız da www.emindogu.com/blog adresi üzerinde yayın yapmalıdır. Farklı bir alan adı üzerinden yayınlayacağınız blog, ilgili web sitenize doğrudan etki sağlamayacaktır.
Şirket alan adınız üzerinde yayınlayacağınız blog, arama motoru trafiği alarak şirket sitenize de doğrudan katkı sağlayacaktır. Blog sayfanıza gelen ziyaretçiler bu şekilde şirket web sitenize de yönlenerek dönüşüm fırsatı oluşturacaktır.
2.Mümkünse bir .com uzantılı alan adı seçin
Eğer sadece blog sitesi yayınlayacaksanız üst düzel alan adı uzantılarından .com’u tercih etmeniz yararlı olacaktır. Bu konuda Searchmetrics’in yaptığı araştırmada da .com uzantılı alan adlarının %79 gibi çok ciddi bir oranla liderliği aldığını görüyoruz.
Ayrıca dünya genelinde de .com ilk akla gelen ve en çok tercih edilen alan adı uzantısı olarak öne çıkıyor.
3.Blogunuzun mobil cihazlar ile uyumlu olduğundan emin olun
Blog sitenizi WordPress kullanarak hazırladıysanız, bu hızlıca yapabileceğiniz bir ayarlamadır. Otomatik olarak mevcut temayı mobil uyumlu hale getirebilen Wptouch Mobile Plugin ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında Androapp eklentisiyle de web siteniz için hızlıca ve basit bir şekilde Android uygulama oıluşturabilirsiniz.
Tüm bu çalışmaların ardından blog sitenizin mobil cihazlar için optimize edilip edilmesini tes etmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Testi’ni kullanabilirsiniz.
4.Arama motorları için site haritası oluşturun
Site haritaları, botların içeriğinizi ziyaret edebilmesi için bir yoldur. XML site haritaları ve HTML site haritaları şeklinde iki tür site haritası vardır.
XML Site Haritaları, sadece arama motorları için tasarlanmıştır. Bu çalışmayı gerçekleştirmek için kullanabileceğiniz birkaç eklenti bulunmaktadır. XML Sitemaps Generator otomatik olarak mevcut içeriğin haritasını oluşturmanıza olanak tanır. Bir WordPress blog siteniz varsa ayrıca Google XML Sitemaps eklentisini de tercih edebilirsiniz.
HTML Site Haritaları, kullanıcılar için tasarlanmıştır. Ziyaretçilerin blog sitenizde tüm içeriğe erişebildiği, mesajları ve sayfaları kısa yoldan bulmak için kullanabildiği bir aracıdır. Bu çalışmayı gerçekleştirmek için Hierarchical HTML Sitemaps eklentisini kullanabilirsiniz.
5.Blog sitenizi hızlandırın
Site hızınız, arama motorları sıralaması için oldukça önemli bir etkendir. Blog sitenizin yavaş açılmasına sebep olabilecek bir çok etken vardır. Sitenizde oluşabilecek bir yavaşlık, kullanıcı deneyimine zarar verebilecektir. Blog sitenizin ne kadar hızlı açıldığını Google’ın bir servisi olan PageSpeed Insights aracı ile test edebilirsiniz.
Blog sitenizi hızlandırabileceğiniz bazı yolları ise şu şekilde sıralayabilirim;
- Blog yazılımınızın güncel olması
- Sitenizde tarayıcı önbellekleme eklentisi kullanmanız. Eğer WordPress kullanıyorsanız W3 Total Cache eklentisiyle bu işlemi kolayca yapabilirsiniz.
- Blog sitenizde bulunan resimleri optimize ederek boyutlarını küçültmeniz
- Sitenizi yavaşlatan gereksiz eklentilerden kurtulmanız
Ayrıca sitenizi hızlandırmak için 10 tavsiye içeren bu içeriğe de göz atabilirsiniz.
Blogunuzdaki yazıları nasıl optimize edebilirsiniz?
Blogunuza üstteki optimizasyonları uyguladıktan sonra artık içerik oluşturmaya başlayabilirsiniz. Altta, sitenize trafik çekerken hedef kitlenizin beklentilerini nasıl karşılayabileceğiniz ve blog yazılarınızı nasıl optimize edebileceğiniz ile ilgili başlıklara değineceğim.
1.Hedef kitleniz için önemli konuları belirleyin
Sık sık “özgün içerik oluşrueun” başlığını görmüşsünüzdür. Günümüzde sorun sadece özgün içerik yaratmak değil, hedef kitlenizin neyi araştırdığı ve neyi öğrenmek istediği. İçerik oluştururken buna odaklanmalı ve bu doğrultuda yazılar yazmalısınız.
Bunun için öncelikle blog sitenizi düzenli olarak indeleyip analiz ederek, yorumlara, web sitesi analiğine bakmanızı tavsiye ederim. Ayrıca insanların ne hakkında konuştuğunu, hangi konuların gündemde olduğunu ve nelerin araştırıldığını tespit etmek için sosyal medya, forumlar ve analizleri inceleyebilirsiniz.
2.Anahtar kelime analizi yaparak hedefleyeceğiniz kelimeleri belirleyin
İçerik üreteceğiniz konuları belirledikten sonra yayın öncesi, ilgili konu hakkında anahtar kelime analizi yaparak en çok aranan ve popüler anahtar kelimeleri belirlemeniz gerekmektedir. Bu aşamada kısa ve çok genel kelimelere odaklanmak yanlış olacaktır. Bunun yerine daha uzun ve içeriğinizi doğrudan ifade eden orijinal kelimeler belirlemeniz daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde web sitenize dönüşüm alma olasılığınız daha yüksektir.
Bu konuda yararlanabileceğiniz birçok araç mevcut ancak ben bir tane önerecek olursam Google Keywork Planner‘i tavsiye edebilirim. Bu araç ile ilgili konuda popüler anahtar kelimeleri araştırabilirsiniz.
Üstteki görseli incelediğimizde “hosting” anahtar kelimesi üzerine önerilen anahtar kelimeleri görüyoruz. Bu kelimelerin her birinin karşısında rekabet seviyesi bilgisi yer almakta. Kırmızı çerçeve içerisinde yer alan “windows hosting” kelimesinde rekabet seviyesi düşük olduğu için bu kelimeyi kullanmanız halinde rekabet oranı çok yüksek olmayacağı içinöne çıkma ve arama sonuçlarında üst sıralarda yer alma şansınız yüksek olacaktır.Ancak aynı zamanda ticari olarak insanların bu kelimeyi fazla aramadığı da anlaşılmaktadır, bu durumda şirketiniz ve pazarlama amaçlı bir içerik üretiyorsanız satışa yönelik geri dönüşüm almanız oldukça zorlaşmaktadır.
Anahtar kelime araştırmak ile ilgili daha fazla detay arıyorsanız bu içeriği incelemenizi öneriyorum.
3.İçeriklerinizi uzun metinlerden oluşturun
Bloggerlar genelde ortalama 400 kelimelik içerikler oluşturup, belirli anahtar kelimeleri hedefleyerek içerik üretmektedirler. Yani anahtar kelime hedeflemesi yaparak kitleye ulaşmaktadırlar. Bu şekilde içerik üretenlerin büyük çoğunluğu başarılıdır ancak artık yeni trend daha uzun ve detaylı içerikler oluşturmaktan geçiyor. Oluşturacağınız daha uzun içeriklere bir veya iki anahtar kelime hedeflemesi yaparak daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Bu konuda Moz’un yayınladığı bir araştırmaya göre yayınlanan içeriklerin %85’i 1.000 kelimeden az. Ancak yeni eğilim 1.000 kelimeden daha uzun içeriklerin oluşturulması ve bu içeriklerin sosyal medya platformları aracılığı ile paylaşılarak ekstra trafik çekilmesi olarak dikkat çekiyor.
Burada ortaya çıkan mesaj gayet açık. Oluşturacağınız içerikleri en az 1.000 kelime olacak şekilde hazırlamanız ve bu içerikleri belirli bir anahtar kelime ile hedeflemek ziyaretçilerinize harika bir kullanıcı deneyimi sunmanıza olanak sğalayacaktır.
4.İçeriğinizin teknik açıdan optimize edildiğinden emin olun
Arama motorları için önemli bir konu da sitenizin TITLE etiketidir. Bu ve bunun gibi dikkat edilmesi gereken başlıkları sıralayacak olursam;
- Title etiketi
- Başlık etiketleri (H1, H2 vs.)
- URL yapınız (Örneğin, emindogu.com/web-hosting-kontrol-panelleri-karsilastirma) anlaşılır ve içeriği doğru ifade eden bir yapıda olmalıdır
- Resim alt etiketi
5.Sadece içeriğe değil, teşvik ve yönlendirmeye de odaklanın
Kaliteli içerikleriniz olmasına rağmen yeterli trafik alamama sorunu bir çok blogger’ın problemidir. Bu noktada, içeriğinizin dağıtımı ve maksimum kişiye ulaştırılması oldukça önemlidir.
İçerik oluşturma aşaması aslında sadece bir başlangıçtır. Bu içeriği kitlelere ulaştırmak ise önemli bir çalışma gerektirir. Bu noktada blog sitenize kuracağınız Feedburner abonelik formu eklendisi ile kendi abone kitlenizi oluşturabilirsiniz. Böylece her içerik girdiğinizde abonelerinize bildirim gönderilecektir. Bu nedenle sitenizde kullanıcıları abone olmaya teşvik edecek yönlendirmeler yapmanız önemlidir. Bununla birlikte bütçeniz dahilinde sosyal medya reklamları ve Google Adwords gibi mecralar aracılığı ile daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.
Sonuç
Bu makalede 2016 yılında blog sitenizin optimizasyonu ve arama motorları görünürlüğüne etki edecek önemli başlıklara değinmeye çalıştım. Bahsi geçen önerileri uygulayarak sitenize maksimum geri dönüşümü sağlama noktasında sonuçlar elde edebilirsiniz. Tabii ki bu geri dönüşümler, içerik kaliteniz ve yaptığınız optimizasyonların uygunluğu ile doğru orantılı olacaktır.
Konu hakkında her türlü soru ve önerilerinizi alt kısımda yer alan yorum bölümünden benimle ve diğer okuyucular ile paylaşabilirsiniz.