WordPress

Natro WordPress Hosting İnceleme ve Performans Testi

Yaklaşık 6 yıldır yazmakta olduğum ve 272 başlık içeren blog sitemi geçen süreçte farklı servis sağlayıcılarda standart hosting ve sanal sunucu gibi çözümlerde barındırdıktan sonra geçtiğimiz aylarda geçiş yaptığım Natro‘nun yeni WordPress Hosting paketleri sonrası aldığım performans, gerçekleştirdiğim düzenlemeleri ve optimizasyonları sizler için derledim. Sonunda da gerçekleştirdiğim hız testi ve aldığım sonuçları paylaşıyor olacağım.

Öncelikle kısaca emindogu.com istatistiklerinden bahsetmek istiyorum;

  • Başlık Sayısı: 272
  • Resim Sayısı: 553
  • Kullanılan Tema: Expert
  • Eklenti Sayısı: 18
  • Aylık Tekil Ziyaretçi: 5K

Üstteki istatistiklerden de görebileceğiniz üzere bu blog, yüklü içeriği olan ve ortalama bir ziyaretçi kitlesine sahip. Standart bir hosting servisinde erişim konusunda sıkıntılar yaşamam da bundan kaynaklanıyordu.

Bu blog sitesini daha önce barındırdığım çözümler;

  • Standart Web Hosting
  • Reseller Hosting
  • Sanal Sunucu (1 GB RAM, 10 GB Disk, Yurt Dışı Lokasyon)

ve son olarak Natro’nun yeni WordPress Hosting paketlerine geçiş yaptım. Bu geçiş sonrası GTMetrix 100/96 performans puanı aldığım web sitemi nasıl taşıdığım ve optimize ettiğimden bahsetmek istiyorum.

Hangi Paketi Seçtim, Sitemi Natro’ya Nasıl Taşıdım?

Natro’nun WordPress Large paketini tercih ettim. Bu paket ayrıca ömür boyu ücretsiz Comodo SSL Sertifikası da hediye ediyor. Bu da sitenizin Google sıralamalarında yükselmesi için önemli bir etken olacaktır. Anında aktif olan paketin yönetim ekranına erişerek, sadece tek tıkla WordPress kurulumunu gerçekleştirebiliyorsunuz. Bunun için altta önizlemesini görebileceğiniz butona tıklamanız yeterli;

Tek Tıkla WordPress Kurulumu

Bu aşamada yeni hosting servisine geçerken, temiz kurulum yapmak istediğim için bu yol benim için de en uygun olandı. Yaklaşık 2 dakika içeriisnde WordPress kurulumu tamamlandı ve erişim bilgilerimi görüntüleyerek öncelikle eski sunucudan aldığım veritabanı yedeğini PhpMyAdmin üzerinden mevcut veritabanı içerisine import ettim.

Daha sonra site yedeğimin WP-CONTENT klasörü içerisinde bulunan UPLOADS klasörünü ve yeni hosting alanımda aynı yere yükledim. Bununla birlikte mevcut temamı da güncel haliyle yeniden indirerek WP-CONTENT/THEMES klasörü içerisine yükledim. Bu işlemler sonunda yalnızca bir kaç dakika içerisinde mevcut blog içeriğimi Natro’ya taşımış oldum.

Bu arada blog sitemin boyutunun 726 MB olduğunu da belirtmek istiyorum. Tüm bu temiz kurulum ve sadece optimize edilmiş resimlerle birlikte sahip olduğu boyut nedeniyle orta ölçekli ve yüklü denebilecek bir site olarak nitelendirebiliriz. Alttaki yedek dosyası ekranından da bu boyutu görebilirsiniz;

WordPress Yedeği

Bu arada Natro WordPress hosting paketlerinde ücretsiz yedek alma, yedek tutma ve yedekten geri yükleme seçeneklerinin olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Üstteki görüntü de web sitem üzerindeki çalışmalarımı tamamladıktan sonra aldığım yedek dosyasını içeriyor.

Önemli bir noktayı da belirtmekte fayda var ki eski servis sağlayıcılarda barınırken kullanmakta olduğum WP Fastest Cache eklentisini Natro’da kullanmama gerek kalmadı çünkü sunduğu WordPress Hosting paketlerinde kendi geliştirdiği JetPress teknolojisi ve Cache sistemi ile bu çözümü başarılı bir şekilde sunuyor. WordPress yönetim panelinde üst kısımda otomatik olarak gelen ‘Natro‘ isimli plugin içerisinden dilediğiniz zaman cache temizleme işlemi yapabilirsiniz.

Sitemi Taşıdıktan Sonra Hangi Ayarları Yaptım?

Blog sitemi tüm içerikleri ile birlikte taşıdıktan sonra sıra geldi optimize etmeye. Temiz kurulum yaptığım ve eski yedekten yalnızca veritabanı ve resimleri aldığım için gereksiz dosyalardan da kurtulmuş oldum. Şimdi sıra en iyi performansı almak için temel ayarlar ve optimizasyon işlemlerini yapmaya geldi. Sırasıyla ve eklenti isimleriyle bahsedeceğim;

  1. SSL Kurulumu: Benim gibi WordPress Large paketine sahipseniz tek yapmanız gereken, Natro müşteri panelinizde WordPress paket detaylarınızda aktif web sitenizin bilgileri arasında yer alan ‘SSL Sertifikası’ bölümünden talepte bulunmak. Natro destek ekibi sizin için SSL sertifikanızın kurulumunu gerçekleştirecektir. Paketiniz aktif olduğu sürece SSL sertifikanız da ücretsiz olarak yenilenmekte. Blog sitenize SSL Sertifikası kurmanız, sitenizin güvenli olarak işaretlenmesi ve Google arama sonuçlarında öncelikli olarak üst sıralarda listelenmenizi sağlayacaktır.
  2. Resim Optimizasyonu: Yazının girişinde de bahsettiğim gibi blog sitemde 553 adet resim mevcut ve bunların optimize edilmesi, alacağım performans açısından oldukça önemli olacağı için bu işleme öncelik verdim. Bunun için WP Smush isimli ücretsiz eklentiyi yükleyerek resimlerin optimizasyonunu sadece tek bir butona tıklayarak gerçekleştirdim.
  3. Veritabanı Optimizasyonu: Blog sitem uzun yıllardır yayında olduğu ve bu süreçte çeşitli eklentiler kurup kaldırdığım için veritabanımda bu eklentilerden kalan gereksiz tabloları temizlemek için Plugins Garbage Collector isimli eklentiyi yükledim ve tarama yaptım. Tarama sonucu kırmızı renkte listelenen boş ve gereksiz tabloları seçerek silme işlemini gerçekleştirdim. (Uyarı: Bu işlem öncesi mutlaka veritabanı yedeğinizi almayı ihmal etmeyin)
  4. Gereksiz İçerik ve Data Temizliği: Blog sitenizde zaman içerisinde yazılarda ve sayfalarda yaptığınız güncelleme ve değişiklikler revizyon olarak veritabanına kaydedilmektedir. Bununla birlikte silmediğiniz istanmeyen/spam yorumlar, çöp kutusunda duran yazılar vb. kullanılmayan gereksiz bir çok data da aynı şekilde kayıtlı tutulmaktadır. Bunları temizlemek için WP-Optimize eklentisini kurdum. Eklenti sayfasında listelenen satırlarda bu datalar otomatik olarak görüntülenecektir ve sizin de temizlenmesini istediklerinizi işaretleyerek ‘Run All Selected Optimizations’ butonuna tıklamanız yeterli. Birkaç saniye içerisinde temizlik işlemi tamamlanacaktır.
  5. HTML, CSS & JavaScript Optimizasyonu: Tema dosyalarınız içerisindeki HTML, CSS ve JavaScript kodlarını derleyip düzenleyen ve sıkıştırmanız, sitenizin yükleme hızını da önemli ölçüde arttıracaktır. Bunun için Autoptimize eklentisini kurabilirsiniz. Türkçe olan arayüzü sayesinde sadece bir kaç kutucuk işaretledikten sonra Kaydet ve Önbelleği Temizle butonuna tıklamanız yeterli.

Üstte bahsettiğim işlemler sonucunda temel  optimizasyon çalışmalarını gerçekleştirdim. Temel diyorum çünkü aslında daha yapılabilecek bir çok detaylı düzenleme ve optimizasyon çalışmaları var. Özellikle GTMetrix YSlow performansını arttıracak bu işlemleri yapmadan önce standart bir kullanım ve optimizasyon ile alabileceğim performansı görmek ve sizlerle paylaşmak istedim.

Performans Testi Sonuçları

Tüm bu taşıma, ayar ve optimizasyon işlemlerinin ardından blog sitemi çeşitli kaynaklarda test ettim. Şimdi gelelim test sonuçlarına;

GTMetrix: En çok kullanılan ve bir çoğunuzun da muhtemelen bildiği bu servis, web sitenizi analiz ederek detaylı bir rapor sunmakta. GTMetrix’te yaptığım test sonucunda altta görebileceğiniz üzere PageSpeed Score 100 üzerinden 96 olarak çıktı. Bu rakam, testin yurt dışı üzerinden yapılıyor olmasını da göz önünde bulundurarak çok çok iyi hatta bu güne kadar görmediğim oranda yüksek bir oran olarak açıkçası beni şaşırttı.

GTMetrix Performans Testi Sonucu

Bu hız testi sonucu, Natro WordPress hosting paketlerinin ve JetPress teknolojisinin ne kadar üstün performans sergilediğini gözler önüne seriyor. Üstelik bu test yeni kurulmuş boş bir WordPress sitede değil, içerisinde 272 adet başlık ve 553 resim barındıran yüklü denebilecek bir sitede çıktı.

Burada yer alan YSlow Score 75 ise tamamen site optimizasyonu ile alakalı ve üstte de bahsettiğim gibi daha detaylı bir çalışma gerçekleştirmemem nedeniyle bu şekilde görünüyor. Ancak bu şekilde ortaya çıkan sonuç bile harika çünkü GTMetrix YSlow Score ortalaması 100 üzerinden 69 olduğu için yine de bu rakamın üzerinde iyi bir performans ortaya çıkıyor. Bu ortalamayı da alttaki ekran görüntüsünde görebilirsiniz;

GTMetrix YSlow Testi Sonucu

Ortaya çıkan bu sonuçlar benim için fazlasıyla tatmin ediciydi ve bu güne kadar blog sitemi barındırdığım diğer servis sağlayıcılarda yakalayamadığım oranlardı.

Şimdi bir de aynı testi Pingdom üzerinden gerçekleştirelim ve çıkan sonuçlara göz atalım;

Pingdom Performans Testi Sonucu

Üstteki Pingdom sonuçlarından da görebileceğiniz üzere;

  • Performans Puanı: 100/93
  • Sayfa Yüklenme Süresi: 1,54 saniye

olarak listeleniyor. GTMetrix sonuçlarını desteklemekte olan Pingdom performans testi de gayet tatmin edici bir sonuç ortaya koyuyor. Bu testin de yine yurt dışı sunucular üzerinden (İsveç) gerçekleştiğini belirtmekte fayda var. Yani aslında bu testler asıl trafiğin geldiği Türkiye içerisinden yapılsaydı daha yüksek oranlar görmemiz oldukça olasıydı.

Sonuç olarak geçiş yaptığım Natro WordPress Hosting paketlerinden ve bana sağladığı performanstan oldukça memnunum. Optimizasyon çalışmalarına devam ederek YSlow puanını da yükseltmeyi planlıyorum, bununla birlikte diğer sitelerimi de bu pakete taşımak ise sıradaki ilk iş olacak. Siz de bir WordPress site sahibiyseniz, kesinlikle yeni paketleri öneriyorum.

Her türlü sorunuzu alt kısımdan yorum olarak iletebilirsiniz.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Sahip Olmanız Gereken 6 WordPress Eklentisi
Blog Yazısı Yayınladıktan Sonra Yapmanız Gerekenler

Bu Konuda Yorum Yapabilirsiniz

Yorumunuz*

Adınız*
Web Siteniz