Haber

Yeni medya’ya savaş açan geleneksel medya’nın kendisi ne yapıyor?

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru yazılı medya diye anılan, Zaman, Sabah, Hürriyet, Milliyet, Posta gibi en çok okunan gazeteler dahil olmak üzere toplam 20 gazete bir araya gelerek bir manifesto yayınlamışlardı.Sebebi de, düşen tirajlar’da suçluı olarak yeni medya(internet medyası)’yı göstermeleriydi .

Peki neydi bu manifesto? 

O manifesto’yu yayınlamadan önce içinden en önemli kısma vurgu yapmak istiyorum:

“Hiç kimse’nin; haber, yorum, köşe yazısı, fotoğraf, karikatür, grafik, çizgi ve sayfa dizaynı gibi materyallerin hiç bir şekil ve hacimde kullanılmasına izin vermeyeceğiz”

Haydi şimdi bir de manifesto’yu okuyalım, sonra bakın size ne göstereceğim(altta da bugünkü gelişmeye konu olan ekran görüntüleri yer alıyor, yazının devamında okuyabilirsiniz);

Medya sektörü, internet ve mobil teknolojilerinin baş döndürücü gelişimiyle, büyük bir değişim sürecindedir. Gazete, televizyon, radyo gibi geleneksel araçların, internetle ve mobil
iletişim araçlarıyla birlikte yeniden tanımlandığı yepyeni ve heyecan verici bir süreç yaşıyoruz.

Bu gelişimin sonucu olarak; bizler de gazetenin yanı sıra, sahip olduğumuz internet siteleri, haber portalları ve benzeri iletişim enstrümanlarıyla okurlarımıza hizmet sunmaktayız.

Ancak, bugüne kadar bazı internet sitelerinin, gazete içeriklerimizi fikir ve emek hırsızlığı yaparak, pervasızca kullanmakta olduğu kamuoyunca da gözlemlenmektedir. Takdir edileceği üzere; bu durum ciddi emek ve maliyetlerle çıkartılan gazeteler ve gazetelerin internet siteleri aleyhine açık bir haksız rekabet oluşturmaktadır. Bu aynı zamanda hukuka ve kanunlarımıza aykırı bir durumun ortaya çıkmasına da sebebiyet vermektedir.

Değerli okuyucularımız,

Gazetelerin içerikleri; yani, haberler, yorumlar, köşe yazıları, yazı dizileri, fotoğraflar, çizgi, grafik, sayfa tasarımı ve benzeri bütün unsurların tek sahibi gazetelerdir.

Bu unsurların şimdiye kadar gazetelerin izni olmaksızın, fikir ve emek hırsızlığı yapılarak bazı internet siteleri tarafından çalınması eylemi “gazetecilik” olarak nitelendirilemez.

Hem gerçek anlamda, emek ve bilgi sonucu ortaya çıkartılan gazetelerin içeriklerini korumak ve hem de sağlıklı bir internet haber medyası düzeni için fikir ve emek hırsızlığına karşıyız.

Bu itibarla,

Ürettiğimiz ve bütün hakları bize ait olan; haber, yorum, köşe yazısı, fotoğraf, karikatür, grafik, çizgi ve sayfa dizaynı gibi materyallerin hiç bir şekil ve hacimde kullanılmasına izin vermeyeceğiz. 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren, hiçbir televizyon kanalı, internet sitesi ve haber portalı aşağıda imzası bulunan gazetelerin içeriklerini kaynak göstererek dahi kullanamayacaklardır.

Elbette, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da okurlarımız, gazetelerimizin içeriklerine internet sitelerimiz aracılığıyla ulaşmaya devam edeceklerdir.

Fikir ve emek hırsızlığına karşı duracağımızı ve bu eylemi gerçekleştiren kişiler ve kurumlar aleyhine her türlü hukuki ve mesleki takipte bulunacağımızı, kamuoyuna saygıyla duyururuz. (Manifesto Alıntısı : BürokratHaber)

Zaten bu konuda yoğun bir tartışma yaşanmıştı ve gerek internet haber siteleri, gerekse sosyal medyadan tepkiler yağmıştı.Geleneksel medya, dilediği zaman internet ortamından istediği içeriği alabiliyorken(üstelik alıntı kaynağı göstermeden), yeni medya alıntı kaynağı gösterse dahi bunu yapamaz şeklindeki dayatmaya dair…

Şimdi, bugün gelişen bir durumu paylaşmak istiyorum sizinle ki hep birlikte bu manifesto’yu yayınladıktan sonra kendileri ile inanılmaz çelişkiler içerisine düşmelerine bir örnek görelim:

  • Webrazzi editör’ü Sami Eyidilli, Instagram ile ilgili oturup araştırarak, uygulayarak bir haber yazıyor ve kendi çalışması olan test ekran görüntülerini de habere ekliyor.
  • Hemen sonrasında, Milliyet bu haberi ve hatta üzerinde samieyidilli yazan fotoğrafı alıyor, ilk satırı değiştirerek, sonraki satırı da aynı şekilde kopyalayarak manşetine taşıyor.Evet, hem de manşetine
  • Sami Eyidilli bu konuda burada, “Teşekkürler Milliyet” başlıklı bir yazı ile Webrazzi okuyucularıyla paylaşıyor.

İşte, Webrazzi (Sami Eyidilli)’nin haberi (Resmine tıklayarak haber sayfasına ulaşabilirsiniz)

webrazzi-sami-eyidilli

İşte, bu yazıya konu olan Milliyet haberi (Resmine tıklayarak haber sayfasına ulaşabilirsiniz)

milliyet

Bu sadece en taze örnek, bunun gibi bir çok örneği çeşitli site ve kişiler, çeşitli haber kuruluşları ile ilgili daha önceleri paylaşmıştı.

Eee, hani nerde kaldı o yayınladığınız manifesto, o astım kestim tavırları ile fikir ve emek hırsızı ilan ederek, hukuki işlem yapılacağı tehtid’leri? Şimdi bu durumda onlar için de aynısının yapılması gerekmiyor mu? Burada tek taraflı bir dayatma söz konusu olmuyor mu?

Size mübah, diğer herkese günah mı?

Yorumu sizlere bırakıyorum…

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
SanDisk, 2 milyar microSD™ sevkiyatı gerçekleştirdi [İnfografik]
IBM 75 yıldır Türkiye’de
1 Yorum Mevcut
  • Meliha Doğu May 4,2013 at 10:54

    Protesto, manifesto hikaye 🙂
    Bilgisayarlar daktilonun yerine oturunca, gazeteciler de oturdukları yerden, birbirini kopyalayarak ve yapıştırarak gazetecilik yapmaya başladı…
    Teknoloji gelişip, internet hayatımızın ortasına oturunca hepimiz kopyala yapıştır yöntemini öğrendik 🙂 Neden öğrenmeyelim ayrıca. Onlar yapınca oluyor da başkaları yapınca olmuyor… Hadi ordan derler adama 🙂 🙂 🙂

Bu Konuda Yorum Yapabilirsiniz

Yorumunuz*

Adınız*
Web Siteniz