Yapılan araştırmalara göre sonbaharın gelmesiyle yaşanan motivasyon düşüklüğü önemli iş kayıplarına neden oluyor. Peki, aynı nedenlerden dolayı çalışma isteği azalan bir yönetici, ekibinin motivasyonunu nasıl arttırır? Bu sorunun yanıtını Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) Başkanı Naci Demiral verdi.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte oluşan mevsimsel depresif ruh hali, iş yaşamında karşılaşılan motivasyon düşüklüğü vakalarını artıyor. Yapılan araştırmalara göre mevsimsel değişimler nedeniyle yaşanan motivasyon düşüklüğü, günde en az 15 – 30 dakikalık iş gücü kaybına neden oluyor.
Peki, tam da çalışanlarıyla benzer sebeplerden motivasyon kaybı yaşayan bir yönetici ekibine karşı nasıl davranmalı? Motivasyon kaybı yaşayan bir kişi başkalarının motivasyonunu artırabilir mi?
“Motivasyon duygular ile çok yakın ilişki içindedir; mutlu, huzurlu, başarılı, keyifli hissettiğimizde motivasyonumuz da yükselir, sıkıntılı, baskı altında, stresli, keyifsiz hissettiğimizde motivasyonumuz düşer. Bu nedenle yaşadığımız duyguların farkında olmak ve o hislerin neden kaynaklandığını keşfetmek ilk ve en önemli adımdır” diyen Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) Başkanı Naci Demiral, mevsimlere değil olumsuzluk yaratan nedenlere odaklanmak gerektiğini söylüyor. Demiral, “Olumsuzluk yaratan nedenleri ortadan kaldırdığınızda ve duygularınızı olumlu etkileyen ortamları desteklediğinizde yüksek motivasyon kaçınılmazdır. Bu açıdan bakıldığında eğer motive etmeniz gereken bir ekibiniz var ve onlara liderlik etme durumundaysanız, öncelikle kendi duygularınızın farkında olmanız ve pozitife çevirmeniz gerekecektir. Sonrasında ise çalışma ortamındaki genel havayı ve her bir çalışanınızın hangi duygular içinde olduğunu anlamaya çalışmak ve buna göre davranış geliştirmek işinizi kolaylaştıracaktır” dedi.
Maddiyat motivasyonu artırmaz…
Genelde motivasyonu arttırmak için maddi unsurların ele alındığını ancak bu yöntemin tek doğru seçenek olmadığını anlatan Naci Demiral, “Maddi unsurlar demotive edici yani adaletsiz veya sektörün çok altında ise motivasyon kavramını bir kenara bırakıp, çatışmaları neden çözemediğinize odaklanmak zorunda kalırsınız. Kaldı ki maddi unsurlar önemli bütçeler gerektirir ve etkisi geçicidir. Emin olun, sektör şartlarındaki iyi maddi unsurlar bile, motivasyonu arttırma konusunda oldukça alt sıralarda yer almaktadır” dedi.
Çalışanların motivasyonunu arttırmak isteyen yöneticilere önerilerde de bulunan Demiral, “Öncelikle yöneticinin adil, sistematik ve sektör ortalamalarında maddi şartları sunması gerekir. Mutlaka ve mutlaka ‘sizi dinliyorum, duyuyorum, anlıyorum, değer veriyorum’ mesajlarını içeren bir ilişki ve liderlik tarzı uyguluyor olmalıdır. Böylesi bir yaklaşımın etkisi çok daha pozitif ve kalıcı olur” dedi.
Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) hakkında bilgi almak için www.icfturkey.org adresi ziyaret edilebilir.